Energivennlige privatboliger i betong

elementpartner-energivennlig-bolig-mali-furunes-molde-079-edit

Byggeprosjekt bestående av 2 boliger med 3 boenheter, satt opp med elementvegger i betong.

Privatboligene i Mali Furunes veg 2 i Molde er satt opp med elementvegger i betong. Elementene er støpt med innsiden ned i stålformene, noe som gir en glattest mulig overflate innvendig i husene. Som isolasjon er det brukt 20 cm Neopor fra Vartal Plast, noe som gir 20% bedre isolering enn vanlig EPS. For å få en brytning i overflatene, er yttersjiktet på deler av elementveggene tatt bort, for å gi plass til treverk som foring. Byggene er svært miljø- og energivennlige, med store flater som er vedlikeholdsfrie, både utvendig og innvendig. Hovedentreprenør er Kleive Betongbygg.


Byggherrer er June Vestad (bildet) og Thomas Finnøy

«Tanken bak å velge betong som materiale fra byggeiers side var at det fristet med et tilnærmet vedlikeholdsfritt materiale. Ingen behov for å sette av tid og kostnader til utvendig vedlikehold. Isolerte betongelement har også gode termiske egenskaper som bidrar til stabile innetemperaturer. Har også oppdaget at uteplassen mot vest har glede av varmen som betongveggen avgir på kveldstid lenge etter at solen har gått ned 😊.

Elementvegger i betong er også en rask byggemetode, det tok ikke mer enn 14 dager å sette opp begge råbyggene. Dette bidro til at hele byggeperioden tok kun 8 måneder fra oppstart på tomten til innflytting av boligene.

Innvendig har vi valgt å beholde betongveggene ubehandlet, og er veldig fornøyd med finishen på disse. Overflaten er helt glatt og delikat.

Bærekraftstanken bak å velge en lokal leverandør var viktig for oss. Kort reisevei fra produksjonsareal til tomteadresse gir lave CO2 utslipp knyttet til transport av byggematerialer. Valg av bygningsmaterialer som skal tåle tidens tann og klimaendringer som gir villere og våtere vær har også vært med i vurderingene våre.

Etter ett år botid kan vi oppsummere med at vi er kjempefornøyd med resultatet, og at boligen oppleves som stille, lun og solid.»

June Vestad og Thomas Finnøy

På deler av betongveggene er yttersjiktet i betongen tatt bort, og kledd med treverk for å få en brytning i overflaten
Vedlikeholdsfrie vegger inne med glatt betongoverflate
Del gjerne